Een glas (rode) Sancerre

In de kelder stuitte ik op een klein flesje (37,5 cl) Chateau de Sancerre rouge 2015 die klaarblijkelijk aan de laatste inventarisering is ontsnapt. Op voorhand toch wat twijfel: Zal de wijn nog in vorm zin? Is dit niet wat oud voor een rode Sancerre?

In het glas neigt de wijn naar dakpanrood, wat inderdaad betekent dat hij niet meer van de jongste is. In de neus ruik ik in eerste instantie kersjes en wat peper. Na een tijdje komt er een complexere geur bij: aarde, gevallen bladeren, als een bos in de herfst.

In de mond valt de zachte structuur van deze wijn die gemaakt is van pinot noir op. Fruit en fraîcheur houden elkaar in evenwicht, klein bitter toetsje in de afdronk. Geen bijzonder lange finale, maar wel een wijn die na zes jaar nog steeds in goede doen is en lekker complexloos wegdrinkt. Daar doen we het voor!