Aanhoudend ochtendgrijs

Met het oog op een mooie tocht in Zuid-Limburg komend weekend installeerde ik gisteravond twee nieuwe buitenbanden op de fiets – voor de liefhebbers / nerds (schrappen wat niet past): het betreft de Grand Prix 4 Seasons van Continental, 23 mm. Altijd een beetje trots als ik zo’n eenvoudig klusje tot een goed einde weet te brengen, ook al zien mijn handen zo zwart als roet.

Om de spieren alvast op spanning te zetten, vertrok ik vanochtend voor een rondje Nijmegen – Doornenburg – Huissen – Arnhem – Driel – Elst – Nijmegen, goed voor 60 kilometer.

Aanhoudend ochtendgrijs 2.0.

Mooi rondje, of dat denk ik alvast, want door de laaghangende mist kreeg ik er niet veel van mee. Ruim veertig kilometer reed ik langs de Waaldijk en de Rijndijk, zonder ook maar één glimp van beide rivieren op te vangen. Bovendien was ik te druk met het schoonvegen van mijn brillenglazen, die door condens om de twee minuten onder water liepen.

Het was vandaag overigens niet alleen du vélo, maar ook du vin: in Elst fietste ik voorbij Wijngaard Keulenhof. Een tip van collega Vince, die er al eens een mooi verhaal over schreef voor De Gelderlander. Vandaag is de wijngaard helaas gesloten, maar ik keer zeker nog eens terug.

Wijngaard Keulenhof, vandaag helaas gesloten

Bijna terug in Nijmegen fiets ik drie scholieren voorbij. ‘Luierbroek’, roept één van hen mij na. Aangezien ik zonder spatbord rijd, heeft inderdaad wat opspattend vocht en modder mijn onderrug en billen bereikt. Fijn om daar aan herinnerd te worden door de assertieve Nederlandse jeugd, maar ik laat het niet aan mijn hart komen en maak me snel uit de voeten.